Sunday

Kenapa Susu Ibu Kurang?




Persoalan yang selalu bermain di kalangan para ibu apabila usia bayi semakin meningkat..

Susu semakin berkurang..
Bila pam dapat sikit jer..
Cukup ker susu untuk baby nanti?

Risaunya la kan..
Betul tak?


Risau anak tak cukup susu..
Risau khasiat tidak mencukupi untuk tumbesaran anak..
Pening kepala fikir..


Oleh itu, kita kena balik kepada konsep sebenar penyusuan susu ibu iaitu :
KONSEP DEMAND AND SUPPLY

Demand And Supply ialah Konsep Permintaan dan Bekalan.

The more demand, the more milk will be supplied 

Semakin kerap payudara kita dirangsang (bayi menyusu, payudara dipam atau diperah), semakin banyaklah susu akan dihasilkan.

Jadi, yakinlah bahawa susu yang dihasilkan oleh badan anda itu cukup untuk bayi anda.

Dengan konsep  ini, yang penting sekali ialah :

Berapa banyak susu yang bayi perlukan
Bukan berapa banyak susu yang ibu ada
 
Yakinlah bahawa payudara si ibu akan sentiasa menghasilkan susu selagi bayinya memerlukannya






set menyusu shaklee



Anologi Tangki Simbah
Saya tertarik dengan analogi yang digunakan oleh sebuah blog untuk menerangkan mengenai konsep Demand Vs Supply.

Blog itu menggunakan anologi konsep tangki simbah..huhuh..

Lets imagine, bila kita gunakan toilet dan flush, air dari tank akan dicurahkan ke toilet bowl utk membersihkannya.

Then bila dah habis air tercurah, air akan automatically di isi semula (refill) oleh saluran paip. Air akan mengalir masuk sampai la tanki tu penuh.

Bila tank dah penuh, pengaliran air akan terhenti.
Macam gitulah kaedahnya DEMAND vs SUPPLY.

Kalau mahu membuat stok EBM, maka kenalah kerapkan mengepam susu.
Biarpon hasilnya hanyalah 1-2oz, ianya masih boleh disimpan sebagai stok.
Dan walaupon kita baru saja sudah mengepam, anak pula inginkan direct feeding, layankan saja.

Jangan risau susu tiada. Ada sebenarnya.
Cuma mungkin pengalirannya agak perlahan.
Jika anda sabar menanti, letdown reflex tetap akan tiba setelah beberapa minit direct feeding.

Berbalik pada toilet tank tadi, pengaliran air akan terhenti apabila telah sampai ke aras penunjuk air penuh. Satu signal akan dihantar ke otak. Bila diterjemahkan ia berbunyi.Supply dah cukup, takyah hasilkan susu dah.

So once kita flush, air akan mencurah-curah masuk ke toilet bowl.

Sama juga seperti sesi perahan, kalau kita tunggu breast terasa penuh, kita boleh collect satu amaun yang agak banyak ..
Maklumla ia dibiarkan dalam tempoh yang lama.

Tapi cara ini akan memberikan efek jangka panjang.

Otak jarang mendapat signal kerana menyangkakan supply adalah mencukupi.
Lama kelamaan anda akan dapati supply susu anda semakin berkurangan.

Ini lah akibatnya kerana tidak memberi rangsangan dan signal kepada otak utk terus menghasilkan susu. Bukan kita tak boleh nak tingkatkan proses penghasilan susu, sebenarnya BOLEH.
Tapi kena dengan cara yang betul dan usaha yang lebih..

Pasti akan berjaya InsyaAllah...




set menyusu shaklee


Disamping tu kita kena tahu jugak keperluan susu ibu itu mengikut peringkat usia:

Pada usia 6 bulan pertama 
  • baby hanya bergantung sepenuhnya kepada susu ibu (mengandungi nutrisi yg lengkap)
  • tiada makanan tambahan 
  • tiada minuman selain susu ibu

Usia 6 bulan ke 12 bulan 
  • anak mula mengenali makanan pejal (solid food)
  • memberi solid food mengikut keperluan, 2/3 kali sehari 
  • anak masih memerlukan susu ibu lagi bagi melengkapi keperluan nutrisi anak

Usia 12 bulan ke 18 bulan 
  • anak mula makan dalam kuantiti yg banyak
  • susu ibu sebagai tambahan (anak mula kurang menyusu) 
  • susu ibu diperlukan untuk melengkapi keperluan nutrisi anak

Usia 18 bulan ke atas 
  • makanan adalah sumber tenaga/khasiat yg utama
  • susu ibu sebagai tambahan tp mungkin dalam kuantiti yg sedikit

*********************************************************************************

Perlukan maklumat lanjut ?
Mahukan tawaran harga yang istimewa ?
Dapatkan konsultasi tentang produk atau set yang mana yang sesuai untuk anda.
Dapatkan tips cara pengambilan vitamin yang betul dari saya sebagai Shaklee Independent Distributor anda.

Saya ialah Pengedar Sah Shaklee di Puchong Selangor serta kawasan sekitar.
Cash On Delivery (COD) sekitar Puchong, Putrajaya, Cyberjaya dan Shah Alam
Penghantaran ke seluruh Malaysia, Singapura dan Brunei, menggunakan Poslaju, GDEx atau Citylink. 

Sila hubungi saya di
Telefon / sms / whatsapp / wechat / : 0126775214 @ 0193924494
Email : imanfirdaus2014@gmail.com


Semoga mendapat manfaat
-Norbaya Omar-
-SID 1138278-

EBook Percuma Untuk anda
Ebook ini bukan ebook biasa. Ia ebook LUAR BIASA. Ia menceritakan kisah kejayaan seorang ‘Engineer’ yang terpaksa berhenti kerja selepas 6 bulan buat bisnes online.



DOWNLOAD EBOOK

No comments:

Post a Comment