BELOVED FOLLOWERS

Sunday

PERBEZAAN VITAMIN SEMULAJADI DAN SINTETIK @ SHAKLEE PUCHONGSecara jujurnya, sebelum saya mengenai Shaklee, saya tidak tahu bahawa terdapatnya perbezaan di antara lambakan vitamin dan suplemen dari pelbagai jenama yang dijual di pasaran sekarang.
 
Pada saya, semua suplemen dan vitamin yang dijual di pasaran semuanya mempunyai fungsi yang hampir serupa. Hanya jenama, cara pembungkusan dan harga sahaja yang membezakannya.Tetapi sangkaan saya sebelum ini adalah SALAH.

Tahukah anda bahawa terdapat 2 jenis kumpulan vitamin yang dijual pasaran.

Pada entri kali ini, saya akan berkongsi maklumat dengan anda semua mengenai 2 jenis kumpulan vitamin ini.

Vitamin Semulajadi dan Vitamin Sintetik (Buatan).

(1) Penghasilan
Vitamin Semulajadi dihasilkan dari ekstrak bahan2 semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber. Contohnya pembuatan vitamin C natural diperolehi dari mengambil pati asid askorbik dalam buah limau dan menyingkirkan serat2nya.
Vitamin Sintetik dihasilkan dari manipulasi bahan kimiayang mempunyai ciri2 seakan-akan bahan yang terdapat dalam vitamin. COntohnya asid askorbik (vitamin C) mempunyai formula empirik C6H8O6, jadi gabungan dari molekul2 karbon, hidrogen dan oksigen ini boleh dihasilkan dari apa2 bahan bagi menghasilkan asid askorbik.


(2) Keserasian Dengan Badan
Vitamin Semulajadi dihasilkan dari bahan2 makanan kita, jadi ia bertindak dengan lebih baik dan semulajadi dengan tubuh. Ia tidak mendatangkan kesan sampingan, dan memberi kesan yang lebih baik.
Vitamin Sintetik, walaupun formulanya sama, ia tetap tidak sama dengan vitamin natural, apa lagi dengan makanan asli. Ini kerana penghasilannya pun bukan dari sumber makanan. Jangan terkejut kalau saya katakan tar yang digunakan untuk menurap jalan raya adalah salah satu bahan untuk menghasilkan vitamin B complex pada vitamin sintetik.


(3) Harga
Vitamin Semulajadi tentunya lebih mahal kerana penghasilannya dari bahan2 semulajadi memerlukan kos bahan yang lebih tinggi.  
Vitamin Sintetik biasanya lebih murah dan adakalanya diberi percuma saja.


(4) Kesan Kepada Tubuh Badan
Vitamin Semulajadi mengambil intipati dari bahan2 semulajadi, jadi ia tidak meninggalkan bahan2 yang perlu, walaupun bukan bahan utama dalam vitamin tersebut. Contohnya kalsium memerlukan magnesium vitamin D untuk menjadikan penyerapannya lebih optimum. Kalsium yang tidak diserap dengan sempurna akan disimpan dlam ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang.
Vitamin Sintetik, oleh kerana pembuatannya adalah untuk menghasilkan sejenis bahan tertentu, makan kebanyakan vitamin sintetik datang dalam bentuk ’solo’, misalnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D, jadi kita kena amik magnesium dan vitamin D dari sumber lain. Begitu juga dengan vitamin2 lain, yang memerlukan ‘kawan’ untuk bertindakbalas dengan sempurna, tapi tidak ada dalam vitamin sintetik.


(5) Kesan Jangka Masa Panjang
Vitamin Semulajaditidak mendatangkan kesan sampingankerana penghasilan dari bahan2 seperti yang dinyatakan di atas (bahan semulajadi).
Vitamin Sintetik mempunyai banyak kesan jangka panjang, salah satunya akibat ketidakstabilan bahan2 yang terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri, dan manipulasi kimia yang dilakukan dalam proses penghasilannya.Vitamin Apa Yang Ada di Rumah Anda Sekarang?


Vitamin SHAKLEE adalah VITAMIN SEMULAJADI yang terbukti selamat dan mesra alam. Ia tidak mengandungi bahan kimia yang berbahaya malah telah melalui beratus kali ujian sebelum diluluskan. Sebab itulah ia telah dinobatkan sebagai SYARIKAT NUTRISI SEMULAJADI NO.1 di US. 

Biarpun vitamin sintetik lebih murah, apa lebih kita pentingkan adalah jaminan KUALITI dan kesannya pada kesihatan kita sekeluarga.
Pilihlah yang SEMULAJADI dan selamat. Duit boleh dicari tapi KESIHATAN sukar ditukar ganti. 

*********************************************************************************

Perlukan maklumat lanjut ?
Mahukan tawaran harga yang istimewa ?
Dapatkan konsultasi tentang produk atau set yang mana yang sesuai untuk anda.
Dapatkan tips cara pengambilan vitamin yang betul dari saya sebagai Shaklee Independent Distributor anda.

Saya ialah Pengedar Sah Shaklee di Puchong Selangor serta kawasan sekitar.
Cash On Delivery (COD) sekitar Puchong, Putrajaya, Cyberjaya dan Shah Alam
Penghantaran ke seluruh Malaysia, Singapura dan Brunei, menggunakan Poslaju, GDEx atau Citylink. 

Sila hubungi saya di
Telefon / sms / whatsapp / wechat / : 0126775214 @ 0193924494
Email : imanfirdaus2014@gmail.com


Semoga mendapat manfaat
-Norbaya Omar-
-SID 1138278-

EBook Percuma Untuk anda
Ebook ini bukan ebook biasa. Ia ebook LUAR BIASA. Ia menceritakan kisah kejayaan seorang ‘Engineer’ yang terpaksa berhenti kerja selepas 6 bulan buat bisnes online.DOWNLOAD EBOOK

No comments:

Post a Comment