BELOVED FOLLOWERS

Wednesday

MEAL SHAKE SHAKLEE - KESAN YANG KETARA KEPADA FIRDAUS

Perkara yang cukup merisaukan setiap ibu ialah apabila si manja mereka kerap demam, selesema & batuk.

Betul tak?

Tak tidur malam fikir.
Kesian kat anak-anak.

Kita sendiri yang besar ni pun kalau demam rasa macam dah seksa sangat dah.
Badan rasa tak sedap.
Tekak pahit.
Selera makan pun tak ada.
Macam-macam la.

Ini kan pulak budak kecik.
Kesian sangat kan.

Ramai juga rakan-rakan saya selalu mengadu mengenai anak mereka yang kerap sangat tidak sihat.
Lagi-lagi ibu bapa yang menghantar anak mereka ke nurseri.

Macam-macamlah yang dibincangkan.
Lagi-lagi hal-hal yang berkaitan dengan kebersihan nurseri.
Termasuklah juga faktor-faktor yang menyebabkan anak mereka dijangkiti penyakit dengan rakan-rakan mereka di nurseri.

Sebenarnya ini semua telah menjadi lumrah.
Memang tak dapat nak elak pun.

Sejujurnya saya sendiri pun pernah mengalami pengalaman yang sama juga.

Hal ini memang selalu terjadi kepada anak pertama saya, Muhammad Ilham Firdaus.

Sebenarnya memang sejak dari kecil lagi Firdaus memang selalu tak sihat.

Boleh dikatakan sebelum ni, tiap-tiap bulan Firdaus mesti demam..




3 BOTOL ANTIBIOTIK DALAM SEBULAN!

Pernah sekali tu firdaus demam teruk.
Firdaus demam on off selama sebulan.
Risau kami masa tu.

Dah macam-macam cara kami cuba.
Bawak pergi jumpa ustaz untuk berubat.
Guna alternatif homeopati..
Ulang alik pergi klinik lagi, warded laa, apointment dengan doktor pakar laa.
Macam-macam.
Semua macam tak jalan.

Sampaikan ada doktor kat klinik tu cakap yang dia sendiri pun tak tau nak bagi ubat apa.
Dia sendiri takut nak bagi antibiotik dah.

Mana tak nya.
Bulan tu saja firdaus dah telan 3 botol antibiotik.
Ubat-ubatan yang lain takyah cakap laa.
Dah macam-macam bagi.

Perasaan masa tu tak tau la caner.
Sedih betul masa tu.
Serabut otak fikir.
Pergi kerja pun hati tak tenang je.

24 jam fikirkan Firdaus.



Sejak firdaus lahir.
Dah bermacam-macam ubat dah masuk dalam badan Firdaus.
Ubat demam.
Ubat batuk.
Ubat Selsema.
Antibiotik.
Macam-macam.



ROTAVIRUS DAN JANGKITAN PADA MULUT

Firdaus juga pernah kena rotavirus.

Rotavirus adalah sejenis virus yg menjadi punca utama cirit-birit teruk dikalangan kanak-kanak.
Penyebab utama rotavirus adalah tahap kebersihan keadaan sekeliling yg kurang baik. 

Rotavirus tersebar melalui najis yg mengandungi rotavirus ke mulut serta makanan dan air tercemar. Virus ini juga boleh berjangkit melalui permukaan peralatan spt permainan, tombol pintu dan pinggan-mangkuk yg tak dibasuh dgn betul. rotavirus boleh kekal selama beberaja jam di atas kulit manusia dan mampu bertahan beberapa hari di permukaan yg keras. ia juga boleh hidup selama seminggu dlm najis individu yg dijangkiti. 


Masa firdaus kena rotavirus tu, seminggu kami berkampung di hospital.
Seminggu firdaus kena drip.
Kesian dia.
Nampak sangat dia stress masa tu.
Sampai ada satu hari tu firdaus mengamuk dan menangis nak tarik drip dari tangan dia.

Sayu sangat hati masa tu.




Jangkitan pada mulut pun firdaus pernah kena.
Memang kesian, mulut firdaus merekah dan berdarah.
Setiap kali nak minum susu atau makan sure menangis sebab sakit dekat bibir.
Dan setiap kali minum susu mesti kat puting botol susu tu ada darah dan setiap kali minum susu dia akan menangis sebab sakit.
Puas pujuk dan tenangkan dia.

Masa kena tu Firdaus senyap jer.
Kadang-kadang satu hari tu nak dengar Firdaus bercakap pun payah.

Kesian sangat.
Hanya tuhan je tau betapa risau nya kami masa tu.


SEMULAJADI VS SINTETIK


Tapi, Alhamdulillah sangat-sangat.
Kami dipertemukan dengan Meal Shake Shaklee.
Bulan pertama saya masuk Shaklee masa tu tengah promo Meal Shake.

Sebelum ni antara supplemen wajib Firdaus ialah ialah minyak ikan dan multivitamin, dua-dua beli kat farmasi.

Bila Firdaus consume multivitamin dan minyak ikan yang kami beli tu, ok la.
Nampak la perubahannya sikit.

Tapi.
Bila kami bertukar kepada Meal Shake Shaklee.
SubhanaAllah..kesannya lagi hebat.
Imun Firdaus jadi lebih kuat.

Secara jujurnya, sebelum saya mengenai Shaklee, saya tidak tahu bahawa terdapatnya perbezaan di antara lambakan vitamin dan suplemen dari pelbagai jenama yang dijual di pasaran sekarang.

Pada saya, semua suplemen dan vitamin yang dijual di pasaran semuanya mempunyai fungsi yang hampir serupa. Hanya jenama, cara pembungkusan dan harga sahaja yang membezakannya.



Tetapi sangkaan saya sebelum ini adalah SALAH.

Sebenarnya terdapat 2 jenis vitamin yang terdapat di pasaran iaitu vitamin semulajadi dan vitamin
sintetik.

Setelah saya selidiki, kedua-dua jenis vitamin ini memang terdapat banyak perbezaan.

Diantaranya adalah :

(1) Penghasilan
Vitamin Semulajadi dihasilkan dari ekstrak bahan2 semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber. Contohnya pembuatan vitamin C natural diperolehi dari mengambil pati asid askorbik dalam buah limau dan menyingkirkan serat2nya.
Vitamin Sintetik dihasilkan dari manipulasi bahan kimiayang mempunyai ciri2 seakan-akan bahan yang terdapat dalam vitamin. COntohnya asid askorbik (vitamin C) mempunyai formula empirik C6H8O6, jadi gabungan dari molekul2 karbon, hidrogen dan oksigen ini boleh dihasilkan dari apa2 bahan bagi menghasilkan asid askorbik.


(2) Keserasian Dengan Badan
Vitamin Semulajadi dihasilkan dari bahan2 makanan kita, jadi ia bertindak dengan lebih baik dan semulajadi dengan tubuh. Ia tidak mendatangkan kesan sampingan, dan memberi kesan yang lebih baik.
Vitamin Sintetik, walaupun formulanya sama, ia tetap tidak sama dengan vitamin natural, apa lagi dengan makanan asli. Ini kerana penghasilannya pun bukan dari sumber makanan. Jangan terkejut kalau saya katakan tar yang digunakan untuk menurap jalan raya adalah salah satu bahan untuk menghasilkan vitamin B complex pada vitamin sintetik.


(3) Kesan Kepada Tubuh Badan
Vitamin Semulajadi mengambil intipati dari bahan2 semulajadi, jadi ia tidak meninggalkan bahan2 yang perlu, walaupun bukan bahan utama dalam vitamin tersebut. Contohnya kalsium memerlukan magnesium vitamin D untuk menjadikan penyerapannya lebih optimum. Kalsium yang tidak diserap dengan sempurna akan disimpan dlam ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang.
Vitamin Sintetik, oleh kerana pembuatannya adalah untuk menghasilkan sejenis bahan tertentu, makan kebanyakan vitamin sintetik datang dalam bentuk ’solo’, misalnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D, jadi kita kena amik magnesium dan vitamin D dari sumber lain. Begitu juga dengan vitamin2 lain, yang memerlukan ‘kawan’ untuk bertindakbalas dengan sempurna, tapi tidak ada dalam vitamin sintetik.


(4) Kesan Jangka Masa Panjang
Vitamin Semulajadi tidak mendatangkan kesan sampingankerana penghasilan dari bahan2 seperti yang dinyatakan di atas (bahan semulajadi).
Vitamin Sintetik mempunyai banyak kesan jangka panjang, salah satunya akibat ketidakstabilan bahan2 yang terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri, dan manipulasi kimia yang dilakukan dalam proses penghasilannya.



BERSYUKUR KEPADA MU YA ALLAH

Secara jujurnya.. kami memang tak menaruh harapan yang tinggi pada Meal Shake pada masa tu.
Memang tak sangka pun.

Pada kami ia cuma produk kesihatan yang biasa-biasa jer untuk kanak-kanak.
Seperti produk-produk lain yang berlambak kat pasaran.
Memang saja-saja nak try.

Tapi sangkaan kami betul betul meleset.
Memang betul-betul tak sangka.

Alhamdulillah.
Selepas Firdaus consume Meal Shake Shaklee.
Dengan Kuasa Allah, Firdaus dah jarang tak sihat.
Sangat-sangat jarang.

Memang tak terkata perasaan kami pada masa tu.
Rasa bersyukur sangat-sangat.
Ibu bapa mana la yang tak suka melihat anak-anak mereka sihat kan.
Ceria...
Aktif...

Huu...gembiranya rasa.

So sekarang.
No more medicine for our kids.
Hanya Meal Shake untuk anak-anak kami.


BONUS YANG TIDAK TERNILAI

Nak tau apa lagi BONUS yang kami dapat dari Meal Shake.

Firdaus dah suka makan!!


Bonus yang ternilai pernah kami dapat.



Kalau dulu Firdaus sangat-sangat susah nak makan..tapi sekarang Firdaus dah minat makan.
Firdaus memang picky eater.

Kalau dulu nak makan benda-benda merepek jer.
Keropok laa.
Biskut laa.

Nasi bukannya nak pun.
Puas laa nak pujuk dia makan.
2, 3 suap pun susah nak habis.

Kadang-kadang tu, sampai kita pun sama duk berlari satu rumah nak bagi dia makan.
huhuh.



Tapi sekarang Firdaus dah lain.
Dia suka makan.
Kadang-kadang tu dia sendiri yang yang mintak nak makan nasi.



Memang hepi sangat tengok anak-anak sihat, ceria.
Alhamdulillah.
Thank You Allah.







SHARING IS CARING

So hari ini saya nak berkongsi kebaikan dan manfaat SET KANAK-KANAK SHAKLEE kepada semua.

Inilah set yang memberi perubahan besar kepada kami sekeluarga.

Set ini terdiri daripada dua supplemen, iaitu :

  1. MEAL SHAKE SHAKLEE
  2. OMEGA GUARD


Meal Shake Shaklee
Meal Shakes Shaklee merupakan sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan. Ia menyediakan jumlah yang seimbang bagi setiap sembilan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik. Meal Shakes Shaklee mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein termasuk yang asid amino perlu dan juga tidak perlu.

Meal Shakes merupakan makanan segera yang rendah lemak dan rendah-glycemic. Rasanya juga enak serta boleh dibancuh dengan mana-mana hidangan atau snek lain. Ia mengandungi19 vitamin utama dan mineral tambahan serta sarat dengan sumber kalsium dan protein yang amat diperlukan oleh kanak-kanak untuk membesar, kuat dan sihat. 



Antara kelebihan Mealshakes adalah:
  • meningkatkan tahap imuniti anak khususnya bagi yang kerap demam, batuk dan selsema
  • membuka dan meningkatkan selera makan khususnya bagi anak-anak yang picky eater
  • membantu mengatasi sembelit bagi anak-anak
  • membantu mengatasi masalah asthma
  • membekalkan zat dan nutrien lengkap yang diperlukan anak-anak bagi tumbesaran yang lebih sihat dan sempurna
  • Meal Shakes juga sesuai utk seisi keluarga.
  • Membekalkan 19 vitamin dan mineral yang perlu untuk tumbesaran yang normal
  • Anak tak mudah jatuh sakit 
  • Membekalkan tenaga tambahan terutama bagi anak anak yang berpuasa 
  • Sebagai cara untuk menambah berat makan anak 
  • Kaya dengan kalsium, magnesium, itamin, dan protein untuk perkembangan tulang yang sihat 
  • Sangat mudah diberi kepada anak anak kerana boleh dibancuh dengan susu formula 
  • Rendah lemak dan glisemik agar anak anda tidak menghadapi obesiti Makanan otak yang bijak kerana mengandungi kolina, kalsium dan protein.


Omega Guard
Omega Guard diekstrak dari ikan laut air sejuk seperti ikan sardin, ikan kembung, ikan bilis dan ikan herring diperairan negara Jepun. Ia bukan diambil dari hati ikan. Ketumpatan Omega Guard adalah 3 kali ganda berbanding ketumpatan minyak hati ikan.

Omega Guard Shaklee membekalkan rangkaian penuh 7 spektrum minyak ikan berbanding minyak ikan yang berada dipasaran. Manfaat omega guard adalah untuk seluruh ahli keluarga daripada bayi kecil, kanak-kanak, remaja, orang dewasa dan warga tua.

Antara kelebihan Omega Guard adalah:

  • Bagus untuk Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). Kanak-kanak yang hiperaktif biasanya mempunyai jumlah omega-3 yang rendah berbanding kanak-kanak normal. Penggunaan suplemen omega-3 dapat membantu membaiki tingkah laku, mengurangkan hiperaktif, dan meningkatkan tumpuan bagi kanak-kanak bawah 12 tahun.
  • Bagus untuk Diabetes. Satu kajian kecil yang dijalankan ke atas kanak-kanak yang mengidap diabetes jenis ke-2 (diabetes mellitus), mereka yang makan makanan yang tinggi kandungan omega-3 mampu mengurangkan tahap diabetes.
  • Bagus untuk masalah Kemurungan. Kajian pada 2006, minyak ikan mampu mengurangkan simptom kemurungan keatas kanak-kanak dari usia 6-12 tahun.
  • Meningkatkat kecerdsasan otak kanak-kanak
  • Membantu permasalahan asma di kalangan kanak-kanak
  • Membantu mengekalkan kesihatan optima di kalanga kanak-kanak
  • Meningkatkat keupayaan pembelajaran dan dan kemahiran kognitif kanak-kanak.



APA KATA MEREKA PULA






*********************************************************************************

Perlukan maklumat lanjut ?
Mahukan tawaran harga yang istimewa ?
Dapatkan konsultasi tentang produk atau set yang mana yang sesuai untuk anda.
Dapatkan tips cara pengambilan vitamin yang betul dari saya sebagai Shaklee Independent Distributor anda.

Saya ialah Pengedar Sah Shaklee di Puchong Selangor serta kawasan sekitar.
Cash On Delivery (COD) sekitar Puchong, Putrajaya, Cyberjaya dan Shah Alam
Penghantaran ke seluruh Malaysia, Singapura dan Brunei, menggunakan Poslaju, GDEx atau Citylink. 

Sila hubungi saya di
Telefon / sms / whatsapp / wechat / : 0126775214 @ 0193924494
Email : imanfirdaus2014@gmail.com


Semoga mendapat manfaat
-Norbaya Omar-
-SID 1138278-

EBook Percuma Untuk anda
Ebook ini bukan ebook biasa. Ia ebook LUAR BIASA. Ia menceritakan kisah kejayaan seorang ‘Engineer’ yang terpaksa berhenti kerja selepas 6 bulan buat bisnes online.



DOWNLOAD EBOOK

No comments:

Post a Comment