BELOVED FOLLOWERS

Tuesday

SET MIGRAIN SHAKLEE

Saya cepat lesu dan letih, even though just duduk kat office je. 
Saya seorang yang tidak suka makan sayur dan ikan, 
Saya juga penghidap migrain yang teruk. 
Panadol memang bestfriend bila migrain, Selagi tak hilang sakit, selagi tu saya akan telan panadol. Kadang-kadang pain killer pun tak jalan.. 
Tapi Alhamdulillah lepas consume Set Shaklee, sampai hari ini tak ada migrain dah. 
Happy sangat..
-Jiha-

Ramai jugak yang bertanya, Shaklee ada set untuk migrain ker?
Jawapannya ADA!

Hari ni saya nak share dengan semua pasal SET MIGRAIN SHAKLEE
Saya terdetik untuk share pasal topik ini sebab weekend hari tu husband ada mengadu sakit kepala sangat. Masa tu kami baru jer nak keluar sebab ada hal dekat Bangi. Memang dah janji dengan kakak dan abang nak jumpa kat sana. Takkan nak cancel pulak kan. Diorang pun dah on the way masa tuh. Tapi husband cakap takper, kita gerak je la. Nak buat macam mana kan, kesian pulak dekat diorang.

Tapi sebelum nak keluar husband ada makan SET MIGRAIN SHAKLEE (Ostematrix + B-Complex). Mujur kat rumah macam-macam vitamin Shaklee ada. 

Senang, mix and match jer. 

Tapi sebelum ni husband memang tak pernah pun makan Set Migrain bila sakit kepala. Dan dan masa tu terfikir. So lepas makan set migrain tu kami pun bergerak ke Bangi dan bila sampai sana husband ada perasan yang kepala dia dah ok. dan x sakit..

Memang betul, PENING KEPALA DAH HILANG! 
Waah..rasa kagum sekejap. 

So lepas ni tak perlulah nak telan panadol lagi. Standard la kan, saya rasa bukan kami je, rata-rata orang kta memang daripada kecil dah diajar, bila sakit kepala je makan panadol..bila sakit kepala je telan pain killer.. tak gitu? heheh

Tapi sebenarnya tak ramai di antara kita yang tahu tentang betapa pentingnya bagi kita untuk mengamalkan cara hidup yang sihat agar kita dijauhkan serta tidak hanya bergantung kepada ubat-ubatan yang mengandungi bahan merbahaya ini.

Boleh baca entri saya sebelum ini mengenai Keracunan Ubat-Ubatan Moden


APA ITU MIGRAIN?
Migrain adalah sakit kepala yang terjadi di sebelah ataupun di kedua belah kepala yang menyakitkan dan berdenyut-denyut disertai dengan loya, mengalami gangguan visual dan beberapa symptom yang lain. Migrain boleh berlaku selama antara 4-72 jam tanpa henti.

Migrain boleh dikategorikan sebagai sakit kepala vascular (vascular headaches) iaitu saluran darah ke otak yang mengalami pengembangan dan pengecutan. Ada satu kajian dilakukan iaitu menggunakan imbasan tomography berkomputer (SPECT) menunjukkan mereka yang mengalami migraine terdapat keradangan (inflammation) yang paling ketara pada meninges (yang meliputi kulit kepala).Terdapat tiga membrane iaitu dura, arachnoid dan lapisan paling bawah atau ke dalam dipanggil pia.

Migrain atau sakit kepala sebelah amatlah menyeksakan kepada sesiapa sahaja yang mengalaminya.


APA PUNCANYA?
  1. Tidak cukup atau terlebih tidur, atau tidur yang tidak teratur boleh menyebabkan migrain
  2. Pemakanan yang tidak seimbang 
  3. Perubahan cuaca (Ini termasuk keadaan pancaran matahari yang terang atau lampu
  4. Bunyi dan bau kuat.
  5. Menonton TV atau menghadap skrin komputer terlalu lama.
  6. Tekanan emosi atau stres
  7. Merokok 
  8. Jantina (3 – 4 kali lebih kerap di hidapi wanita berbanding lelaki)
  9. Ketidakseimbangan hormon ketika dating haid (bagi wanita).
Pakar kesihatan percaya yang migrain adalah berpunca dari salur-salur darah di dalam kepala yang mengembang dan kemudian menguncup secara mengejut.

Wanita mempunyai kecenderungan menghidap migrain yang lebih tinggi berbanding lelaki (75%), kebiasaan sebelum haid dan selepas menopaus. Penemuan terbaru juga mengatakan ia mungkin disebabkan genetik.


CARA MENGATASINYA
Bila migrain datang, pesakit akan diberi ubat tahan sakit, ubat tahan muntah dan sebagainya bagi mengawal kesakitan mereka. Bagi pesakit yang agak teruk, dos dadah yang lebih tinggi diberikan agar dapat melalikan sistem badan mereka daripada kesakitan yang ditanggung.

Akan tetapi pengambilan ubat (dadah) yang berlebihan akan memudaratkan serta boleh mendatang kesan buruk terhadap kesihatan dalam jangka masa panjang.

Oleh itu, adalah lebih baik jika pesakit migrain menggunakan cara alternatif untuk mengatasi masalah migrainnya. Pengambilan supplemen natural adalah langkah terbaik bagi mengatasi masalah migrain.

Kenapa saya cakap terbaik?

Sebab, ia diperbuat daripada bahan makanan (vitamin semulajadi) dan diekstrak daripada makanan-makanan yang membekalkan nutrisi seimbang.


SET MIGRAIN SHAKLEE



Ostematrix (Kalsium, Magnesium & Vitamin D)
  • Kalsium bukan sahaja membina tulang dan gigi, malah ia membantu menetapkan degupan jantung, menyelesaikan masalah insomnia, membantu pengaliran gizi masuk dan keluar daripada membran, dan membantu dalam pembekuan darah. Kalsium amat diperlukan dalam mempertahankan fungsi saraf, otot, serta buah pinggang kita. 
  • Magnesium pula mustahak dalam mengekalkan metabolisma kalsium. Ia membantu mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang, salah satu sebab migraine berlaku. Kajian menunjukkan Magnesium dapat membantu mengurangkan sakit kepala migrain dan mengurangkan kekerapannya berlaku.
  • Vitamin D pula penting untuk penyerapan kalsium. Kalsium tanpa vitamin D tidak boleh diserap oleh tubuh, dan boleh menjadi sisa / batu dalam ginjal atau pundi kencing.

B Complex
  • Vitamin B2 (riboflavin) dan Vitamin B6 (Pyridoxine) telah terbukti boleh membantu mengurangkan kesakitan migrain. Vitamin B yang lengkap dalam B Complex Shaklee ini akan memastikan anda bukan saja kurang risiko diserang migrain, tapi juga penyakit-penyakit lain seperti depresi dan strok.

Jangan jadikan migraine berlarutan hingga menganggu rutin harian anda. 
Jom cegah migraine dengan Set Migrain Shaklee.


APA KATA MEREKA








*********************************************************************************

Perlukan maklumat lanjut ?
Mahukan tawaran harga yang istimewa ?
Dapatkan konsultasi tentang produk atau set yang mana yang sesuai untuk anda.
Dapatkan tips cara pengambilan vitamin yang betul dari saya sebagai Shaklee Independent Distributor anda.

Saya ialah Pengedar Sah Shaklee di Puchong Selangor serta kawasan sekitar.
Cash On Delivery (COD) sekitar Puchong, Putrajaya, Cyberjaya dan Shah Alam
Penghantaran ke seluruh Malaysia, Singapura dan Brunei, menggunakan Poslaju, GDEx atau Citylink. 

Sila hubungi saya di
Telefon / sms / whatsapp / wechat / : 0126775214 @ 0193924494
Email : imanfirdaus2014@gmail.com


Semoga mendapat manfaat
-Norbaya Omar-
-SID 1138278-

EBook Percuma Untuk anda
Ebook ini bukan ebook biasa. Ia ebook LUAR BIASA. Ia menceritakan kisah kejayaan seorang ‘Engineer’ yang terpaksa berhenti kerja selepas 6 bulan buat bisnes online.



DOWNLOAD EBOOK

Monday

CARA NAK MENJADI AHLI SHAKLEE



Saya mula mengambil suppliment Shaklee semasa menyusu anak pertama, Muhammad Ilham Firdaus. Masa tu saya cuma ambil Set Menyusu Shaklee, Set Resdung untuk husband, dan Meal Shake untuk anak kami Firdaus.

Alhamdulillah setakat ini kami memang sangat berpuas hati dengan kesannya. Syukur sangat-sangat dipertemukan dengan suppliment Shaklee.

Antara pengalaman kami menggunakan produk Shaklee :
Selepas beberapa ketika, terdetik di hati kami untuk menjadi ahli Shaklee, untuk berkongsi kebaikan dan manfaat dengan semua orang. Dan dari situ lah kami mula berjinak-jinak dengan bisnes Shaklee.

Alhamdulillah keputusan saya untuk serius bisnes Shaklee adalah salah satu keputusan terbaik dalam hidup saya. Ia umpama salah satu hadiah terindah buat saya dan keluarga.

Berdasarkan feedback dari customer. Memang ramai yang sudah merasai kesan daripada produk Shaklee. Mereka sangat berpuas hati dengan set yang mereka makan.

Sejak akhir-akhir ini juga saya lihat semakin ramai orang yang berminat untuk menjadi ahli Shaklee. Ada yang mendaftar sebab suka dengan produk Shaklee yang berkesan dan semulajadi. Tak kurang juga yang nak mendaftar sebab nak memulakan perniagaan bersama Shaklee.

Jadi dalam entry kali ini saya nak berkongsi dengan anda semua tentang :
  • Bagaimana hendak menjadi AHLI SHAKLEE
  • Kelebihan menjadi Ahli Shaklee
  • Soalan-soalan popular yang selalu ditanya sebelum mendaftar jadi ahli Shaklee


BAGAIMANA MENJADI AHLI SHAKLEE?

Ada 2 pilihan untuk menjadi ahli:-
  • Yuran Pendaftaran hanya RM65 + RM10 Postage. Yuran ini adalah untuk menampung kos BUSINESS KIT yang mengandungi catalog, product guide dan business manual.
ATAU
  • Buat pembelian dalam 1 RESIT sebanyak 200 point UV (Unit Value), iaitu bersamaan dengan RM650anda akan mendapat KEAHLIAN PERCUMA (bernilai RM65) dan juga CASH BONUS (bernilai RM30+). Penjimatan hampir RM100.
Anda boleh hubungi saya untuk mendaftar, atau anda juga boleh menggunakan Shaklee ID 1138278 (Norbaya Binti Omar) sebagai SPONSOR.


SUSAH KE JADI AHLI SHAKLEE NI?

Sebenarnya tak susah pun. Apa yang perlu anda buat ialah :
  1. Daftar sebagai Ahli Shaklee
  2. Guna / jual produk Shaklee
  3. Kumpul Point
  4. Dan Bila anda depat certain points dalam sebulan, anda akan dapat CASH BONUS!
Terbaik kan?
Tak kisah, makan sendiri jer pun kita boleh dapat bonus
Jadi bonus tu dah boleh cover cost produk yang anda makan setiap hari. 

Bagus tak?
Dekat situ pun kita dah jimat.


MAINTAIN POINT DAN KEAHLIAN
Satu lagi perkara yang saya ingin kongsikan di sini ialah, yuran keahlian yang anda bayar tu cuma SEKALI SEUMUR HIDUP. Tak payah renew every year. Boleh pakai seumur hidup.

Kalau anda cuma nak makan sendiri, tak payah maintain points bulanan atau minimum belian.

Cuma gunakan produk, dan share dengan kawan-kawan dan saudara-mara je. Kalau mereka berminat, boleh beli dengan ID anda. Anda boleh beli pada harga yang murah. Iaitu 25% lebih murah daripada Retail Price.

Tapi kalau anda ingin mulakan business dan dapat CASH BONUS, barulah anda perlu mempunyai points tertentu setiap bulan.


KELEBIHAN MENJADI AHLI SHAKLEE
  • Boleh membeli produk Shaklee pada harga ahli. (25% less than retail price)
  • Dapat BONUS hasil pembelian/jualan setiap bulan 5%-21%. Makan sendiri pun boleh dapat bonus. 
  • BERPELUANG membuat biznes Shaklee, (online dah offline) dengan bantuan MENTOR.
  • ACCESS kepada SPECIAL GROUP, Maria Firdaus' Millionaire In Shaklee (MFMS) untuk testimonial dan maklumat terperinci mengenai produk-produk Shaklee.
  • Mereka yang register dengan kami, akan dimasukkan ke dalam sebuah group Shaklee di Facebook. Dalam group ini, anda akan didedahkan dengan rahsia rahsia bagaimana menjalankan business secara online. Di sini juga, anda akan membaca testimoni Rahsia Kejayaan ramai orang yang sudah berjaya dalam perniagaan online ini.

Macam-macam manfaat yang boleh kita dapat daripada group kami (MFMS)
  • Sistem sokongan yang kuat.
  • Anda boleh dapatkan bantuan khidmat nasihat daripada mentor-mentor berpengalaman yang tidak jemu memberi tunjuk ajar.
  • Coaching secara online akan diberikan kepada sesiapa yang serius untuk berbisnes Shaklee
  • Anda juga akan dibekalkan dengan cara-cara atau bahan-bahan yang dapat anda gunakan untuk memulakan perniagaan online. 
  • Di situ juga, ada perkongsian kisah jatuh bangun orang lain dalam perniagaan online ini yang secara tidak lansung dapat memberikan anda sumber inspirasi dan motivasi.

Jika hendak berjaya, kita mesti dikelilingi oleh mereka yang sudah berjaya. Dan bila anda berada dalam group itu, bermulalah hidup anda di sekelilingi oleh mereka yang telah pun berjaya.

Jika anda tanya satu soalan, 10-20 orang yang akan menjawab untuk membantu anda. 

Semua orang nak tarik anda ke atas. 
Tak ade orang yang nak tolak anda ke bawah



Soalan-soalan Yang Selalu Ditanya Sebelum Daftar Jadi Ahli Shaklee :

Saya Kena Maintain Berapa Point Setiap Bulan?
Dengan Shaklee, anda tak perlu pun nak susah payah maintain point setiap bulan. Nak beli barang setiap 2-3 bulan sekali pun takde masalah. Keahliah anda akan tetap aktif.


Macam Mana Nak Beli Barang Nanti?
Anda tak perlu susah payah ke branch Shaklee sebab semua urusan pembelian boleh dibuat secara online. Lepas dah place order, biasanya dalam 2-3 hari barang dah sampai. Paling lama pun 5 hari berkerja


Berapakah Modal Untuk Memulakan Perniagaan Shaklee?
Anda tak perlukan sebarang modal untuk memulakan perniagaan Shaklee. Anda hanya perlu rajin dan follow setiap tips dan rahsia yang bakal saya kongsikan. Jika ada order produk, anda hanya minta pihak Shaklee poskan


Bila Saya Boleh Start Beli Produk Shaklee?
Anda boleh buat pembelian sekali dengan pendaftaran untuk menjimatkan kos penghantaran. Kalau anda join Shaklee untuk buat bisnes, anda boleh terus start promote Shaklee selepas menjelaskan yuran pendaftaran.


Kalau Tak Nak Buat Bisnes, Makan Sendiri Jer Boleh Ke?
Boleh sangat. Takde masalah pun sebab Shaklee takdelah mewajibkan setiap ahli buat bisnes. Tapi kalau anda nak buat bisnes, mestilah lagi bagus sebab anda boleh menjana pendapatan sampingan yang lumayan dengan Shaklee


Apa Kelebihan Menjadi Ahli Shaklee?
Ada 3 kelebihan utama sebagai Pengedar Shaklee yang diringkaskan sebagai “The 3C Opportunity“. Apakah 3C itu?

1. CASH
  • Sebagai ahli Shaklee, anda akan mendapat point ataupun UV untuk setiap pembelian; tak kira vitamin, produk kecantikan mahupun sabun pencuci pinggan.
  • Cukup sebulan, point yang terkumpul akan di”reward”kan dengan cash bonus!
  • Kelebihan Shaklee ialah produknya yang merupakan produk penggunaan harian yang confirm setiap sebulan dua kita (atau customer kita) akan restock. Jadi secara tak langsung, anda akan mendapat cash bonus yang berterusan.
  • Selain itu harga sebagai pengedar juga banyak berbeza dengan harga retail yer 
  • Tips: Nak kumpul point banyak-banyak senang jer, anda boleh kongsi ID anda untuk membeli supplement bagi kaum keluarga, ofismate dan jiran-jiran.

2. CAR
  • Kalau point anda mencapai point yang telah ditetapkan, anda layak untuk menerima Car Allowance. 
  • Yang menjadikan Car Allowance Shaklee menarik ialah ianya dalam bentuk Cash! Jadi anda bebas menggunakan wang tersebut untuk membeli kereta ataupun untuk membayar ansuran kereta sedia ada.
  • Nak kumpul dan simpan untuk membeli kereta idaman anda bila dah cukup duit pun takde masalah! You decide!

3. CONVENTION
  • Tahniah! Anda dah berjaya dapat Cash Bonus dan juga Car Allowance. Tapi takkan itu jer? “C” yang ke-3 adalah convention dan percutian.
  • Anda bakal menikmati percutian bertaraf 6 bintang sekiranya anda berjaya mengumpul point yang mencukupi untuk setiap financial year.
  • Percutian yang ditaja sepenuhnya oleh Shaklee ini bukan sahaja percutian dalam negara, tetapi juga percutian ke luar negara!


Kalau Saya Nak Buat Bisnes, Macam Mana? Saya Malu & Tak Reti.
Berminat nak buat bisnes dengan Shaklee?
Tahniah kerana membuat pilihan yang bijak! 
Anda tak perlu risau kalau anda seorang yang pemalu dan tak reti langsung tentang online bisnes.
InsyaAllah kami akan guide anda dari A sampai Z tentang bagaimana anda boleh mula menjana pendapatan sampingan daripada Shaklee secara 100% online.



EBook Percuma Untuk anda
Ebook ini bukan ebook biasa. Ia ebook LUAR BIASA. Ia menceritakan kisah kejayaan seorang ‘Engineer’ yang terpaksa berhenti kerja selepas 6 bulan buat bisnes online.



*********************************************************************************

Perlukan maklumat lanjut ?
Mahukan tawaran harga yang istimewa ?
Dapatkan konsultasi tentang produk atau set yang mana yang sesuai untuk anda.
Dapatkan tips cara pengambilan vitamin yang betul dari saya sebagai Shaklee Independent Distributor anda.

Saya ialah Pengedar Sah Shaklee di Puchong Selangor serta kawasan sekitar.
Cash On Delivery (COD) sekitar Puchong, Putrajaya, Cyberjaya dan Shah Alam
Penghantaran ke seluruh Malaysia, Singapura dan Brunei, menggunakan Poslaju, GDEx atau Citylink. 

Sila hubungi saya di
Telefon / sms / whatsapp / wechat / : 0126775214 @ 0193924494
Email : imanfirdaus2014@gmail.com


Semoga mendapat manfaat
-Norbaya Omar-
-SID 1138278-

Sunday

SOLAT SUNAT DHUHA

Rezeki yang melimpah-ruah, halal dan berkat adalah dambaan setiap insan. Namun untuk menjadikannya kenyataan bukanlah sesuatu yang mudah. Ini kerana kekayaan yang bertimbun dan kedudukan yang tinggi tidak menjamin keberkatan hidup yang hakiki.

Sering kita lihat orang yang rezekinya melimpah-ruah membelanjakan kekayaan mereka ke jalan sesat dan mengingkari perintah Allah sedangkan kita selalu diingatkan serta dinasihatkan oleh Allah supaya makan rezeki yang baik dan jangan sesekali mengikut jejak syaitan.

Rezeki yang halal dan berkat bukan sahaja dapat membawa manusia menuju ketenteraman hati, malah dapat membawa kemuliaan di sisi Allah. Insya-Allah, kita dapat mencapainya dengan mengerjakan solat Dhuha.

Solat Dhuha adalah solat yang berkait rapat dengan rezeki sama ada dipermudahkan rezeki, rezeki diberkati, kemanfaatan rezeki dan pahala yang tinggi nilainya. Manakala di akhirat pula, Allah menyediakan pintu khusus baginya memasuki syurga.



BILANGAN RAKAAT :

  • 2 hingga 12 rakaat (2 rakaat 1 salam)



WAKTU PALING AFDHAL DAN SESUAI UNTUK SOLAT : 

  • Pagi - 20 minit selepas matahari terbit. 
  • Anggaran 8.00 pagi - 12.00 tengah hari (Sebelum zuhur).


NIAT SOLAT SUNAT DHUHA

" U-shol-lii sun-na-tadh Dhu-haa rok-'a-tai-ni lil-laa-hi ta-'aa-laa "
(Sahaja aku sembahyang solat sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Ta'ala)



BACA KETIKA SUJUD TERAKHIR(3 KALI)


"Wa-Hab li yaa-wah-Haa-bu 'il-man, wa-hik-ma-tan, waar-zuq-niy, yaa-raz-zza-qu kun liy mu-saH-Ha-laa"
(Berilah daku wahai Yang Maha Pemberi ilmu dan hikmah dan kurniakanlah daku wahai yang perngurnia, Jadi mudahkan daku)



BACALAH DOA INI SETELAH SELESAI SOLAT


Allahumma innadh Dhuha~a Dhuha~uka, 
Wal bahaa~a bahaa~uka
Wal jamaala jamaaluka
Wal quwwata quwwatuka
Wal qudrata qudratuka
Wal ishmata ishmatuka
Allahhuma inkaana rizqi fis samma-i fa anzilhu
Wa inkaana fil ardhi fa~akhrijhu
Wa inkaana mu'asaran fayassirhu
Wainkaana haraaman fathahhirhu
Wa inkaana Ba'idan fa qaribhu
Bihaqqiduhaa~ika wa bahaaika
Wa jamalika wa quwwatika waqudratika
Aatini maa ataita 'ibaadakash shalihin

maksudnya :
Ya Allah ! bahawasanya waktu Dhuha itu adalah waktu Dhuha-Mu, keindahan itu adalah keindahan-Mu, kecantikan itu adalah kecantikan-Mu, kekuatan itu adalah kekuatan-Mu, kekuasaan itu adalah kekuasaan-Mu, dan perlindungan itu adalah perlindungan-Mu. Ya Allah ! Ya Tuhanku, jika rezekiku berada di atas langit, maka turunkanlah, dan jika berada di dalam perut bumi maka keluarkanlah, dan jika sukar maka mudahkanlah, jika haram maka sucikanlah, jika masih jauh maka dekatkanlah. Berkat waktu Dhuha-Mu, Keagungan-Mu, Keindahan-Mu, Kekuatan dan kekuasaan-Mu, limpahkanlah kepada kami segala yang telah Engkau limpahkan kepada hamba-hamba-Mu yang soleh.

UNIC - DOA DHUHA
(InsyaAllah senang nak hafal Doa Dhuha kalau dengar video ni)


FADHILAT SUNAT DHUHA

Sebaik-baiknya solat Dhuha ini dikerjakan setiap hari kerana ia mempunyai banyak kelebihan dan fadhilatnya, dimana seseorang itu akan memperolehi keampunan Allah SWT, murah rezeki dan ketenangan jiwa serta kehidupan.
  • Daripada Abu Hurairah r.a., Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa Yang mengerjakan solat Dhuha dengan istiqamah nescaya akan diampuni dosanya olleh Allah sekalipun dosa itu sebanyak buih di lautan.”
  • Rasulullah SAW bersabda: “Bahawasanya di syurga ada pintu yang dinamakan ‘Dhuha’. Maka apabila tiba hari kiamat kelak, berserulah (malaikat) penyeru: “Manakah orang-orang yang telah mengamalkan solat Dhuha; Inilah pintu kamu, silakan masuk ke dalam syurga dengan Rahmat Allah.” (HR At-Tabrani)
  • Rasulullah SAW juga bersabda dalam hadits lain dari Nuwas bin Sam’an, “Allah berfirman: “Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat raka’at pada permulaan siang (Solat Dhuha), nanti pasti akan Ku cukupkan keperluanmu sampai ke petang harinya.” (HR. Haklim dan Tabrani).

NOTA
Kepada orang yang tidak menghafal surah-surah yang disarankan iaitu surah al-Syams pada rakaat pertama dan al-Dhuha pada rakaat kedua, boleh dibaca apa-apa surah. Yang penting niat kita adalah ikhlas untuk Allah SWT.

Berkenaan doa pula, boleh baca mana-mana doa yang berkaitan tetapi lebih afdal baca doa solat Dhuha yang khusus. Doa itu sememangnya cukup baik dan sempurna untuk memohon keberkatan rezeki dari Ilahi.

Dalam satu riwayat Rasulullah s.a.w. bersabda yang maksudnya :

“Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya akan segala dosanya walaupun seperti buih di lautan.” (Riwayat Ibnu Majah dan At-Tirmidzi)

Thursday

BOLEH KE TAMBAH SUSU IBU HANYA DENGAN ALFALFA?

Jika zaman mak ayah datuk nenek kita dahulu, penyusuan susu ibu boleh dikatakan berleluasa gitu. Macam tidak kena pula perkataan berleluasa itu. Tapi itulah hakikatnya pada zaman itu sesiapa sahaja rasanya mengamalkan penyusuan susu ibu bukan?

Yang bagusnya zaman sekarang pun kesedaran penyusuan susu ibu semakin baik. Rata-rata ramai ibu-ibu yang telah mula menyedari kepentingan penyusuan susu ibu.

Memang banyak kelebihan penyusuan susu ibu ini dan bila kita sedari betapa hebatnya susu ibu, semakin hati kita akan berusaha untuk menyusukan bayi masing-masing.



Untuk menjayakan perjalanan penyusuan si manja anda sehingga dua tahun si ibu perlulah kuat semangat dan mempunyai keazaman yang tinggi.

Lengkapkan diri anda dengan ilmu tentang penyusuan.

Disini saya kongsikan satu soalan yang selalu diajukan oleh para ibu menyusu,


Boleh ke saya tambah susu badan dengan hanya mengambil suppliment Alfalfa sahaja?
Ada perbezaan ke kalau saya ambil set meyusu yang full set? 





Alfalfa sahaja boleh ke?
Ok, pertama sekali jawapan untuk soalan pertama, bolehkah jika para ibu bergantung hanya pada Alfalfa sahaja sebagai alternatif untuk menambah susu ibu selain daripada sesi perahan dan hisapan bayi yang konsisten?

Jawapannya ialah BOLEH..

Melalui pengalaman saya sendiri serta pengguna-pengguna Set Menyusu Shaklee yang lain, jika hanya bergantung dengan Alfalfa sahaja, sebenarnya ia masih boleh menghasilkan susu dengan banyak. Ini adalah kerana sifat Alfalfa itu sendiri yang bertindak sebagai agen yang membantu badan dalam meransang susu ibu dengan lebih cepat.

Sebab itu jika kita lihat, rata-rata pengguna yang mengambil 2 biji Alfalfa pasti akan merasakan perbezaan yang ketara jika pengambilan Alfalfa tersebut ditingkatkan pengambilan kepada 6 biji sehari, iaitu 2 biji selepas makan pagi, 2 biji selepas makan tengah hari, dan 2 biji lagi selepas makan malam.

Ibu tersebut akan merasakan susunya cepat bengkak lebih-lebih lagi apabila pengambilan air pada hari tersebut mencukupi dan perahan susu yang dibuat oleh si ibu tersebut konsisten setiap 2-3 jam sekali.

Tetapi kita mesti ingat, pada satu tahap, setiap dari kita mesti akan rasa letih, mengantuk, tidak bermaya, moody, tak ada tenaga, dan macam-macam lagi. Lagi-lagi untuk para ibu yang bekerja. Sebab saya juga pernah merasa perkara yang sama masa menyusu anak pertama. Masa itu saya cuma ambil Alfalfa dan ESP sahaja. Malah saya juga pernah dengar si ibu mengalami masalah kedinginan terhadap seks akibat mengantuk dan keletihan yang melampau.

Ini adalah kerana sesetengah daripada para ibu yang hanya fokus dan tertumpu kepada pemakanan untuk memperbanyakkan susu, sekaligus akan menyebabkan badan terpaksa bekerja keras untuk menghasilkan susu sebanyak yang mungkin tanpa mengambil kira apa juga keadaan si ibu. 

Nak tahu apa kesannya?
Kesan daripada perkara di atas, kita dapat lihat ramai para ibu yang mengalami masalah susu tersumbat atau juga dikenali sebagai clog duct.
Perkara ini sering sahaja berlaku kerana ramai para ibu yang didapati tidak membuat perahan untuk mengosongkan payudara dek kerana badan yang terlalu letih dan tidak bertenaga.


Minyak Pelincir Kereta?
Sebenarnya ada perbezaan tak kalau kita ambil full set?
ADA...
BANYAK perbezaannya.
Keperluan tubuh dapat dipenuhi dengan sempurna jika si ibu mengambil Full Set dan ini juga secara tidak lansung akan membantu ibu tersebut untuk menghasilkan susu dengan lebih baik.



Saya tertarik dengan anologi yang digunakan oleh sebuah blog yang saya baca yang menyatakan bahawa vitamin ini diibaratkan seperti minyak pelincir kepada kereta. Jika sesebuah kereta itu dijaga penyelenggaraannya (maintainance), minyak hitam berganti, minyak sentiasa banyak...maka sudah pasti kereta itu dapat dipandu dengan lancar, tanpa ada hembusan asap hitam dan tiada tersengguk-sengguk macam orang yang sakit. Sama dengan keadaan si ibu yang menjaga pemakanannya maka jika badannya sihat, moodnya ceria, sentiasa bertenaga , bersemangat dan membuat sesi perahan yang konsisten...sudah pasti dengan izin ALLAH susu akan terhasil dengan baik mengikut keperluan bayi tadi


Jom kita baca pelan-pelan fungsi-fungsi Set Menyusu Shaklee :



ALFALFA
Merupakan supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat. Turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim.Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza.

Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat.

Turut membantu perkumuhan (lebih lawas)dan membuang angin dalam badan...secara automatik kesan baik pada baby adalah susah nak kena kembung.

Bagi yang tidak menyusukan bayi, Alfalfa yang dikenali sebagai raja tumbuh-tumbuhan ini mempunyai banyak khasiat kesihatan. Ianya dikatakan banyak membantu meningkatkan kelancaran proses perkumuhan dan bagus untuk buah pinggang.

Ianya juga adalah dalam kategori fiber dan mengenyangkan. Pengambilan Alfalfa memerlukan pengambilan air yang seimbang dengan pengambilan kuantiti alfalfa. The more we take the more we have to drink.



ESP
Komposisi utama susu ibu adalah protein, diikuti dengan kalsium, dan barulah vitamin, mineral, lemak dan lain-lain lagi.

Protien adalah makanan sel yang mana kita tahu 25% badan kita adalah protein, unsur kedua terbesar selepas air (75% badan kita adalah air).

Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum – protein diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter.

Energizing Soy Protein ini membekalkan 14 gram non-GMO Protein Soya berkualiti tinggi yang mengandungi semua Asid Amoni Perlu termasuk 9 Asid Amino Perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh badan manusia.

Energizing Soy Protein membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam selepas diminum kerana iamengandungi 5 jenis Vitamin B yang diperlukan tubuh, serta Kalsium separuh daripada jumlah keperluan seharian.



VITA LEA
Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita di syorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak. Contoh terbaik ialah ikan bilis dan bagi ibu menyusu multivitamin atau nama lain vitalea telah di lengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik lagi.

Ada sesetengah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak.

Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah.

Walaubagaimanapun multivitamin beserta formula zat besi ini tidak disarankan diambil dengan minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh badan.



B COMPLEX
Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa.

So, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar. Pengambilan pil perancang memerlukan pengambilan b complex yang konsisten kerana pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu.

Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantik berseri dan tidak kusam.



VITAMIN C
Sangat penting untuk menjaga salur darah, sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan antibodi ibu dan pengambilan Vitamin C membantu meningkatkan kandungan antibodi di dalam susuibu untuk anak yang sedang menyusu.

So, sekiranya anda atau baby demam, cuma tingkatkan pengambilan vitamin C ke 2 biji sehari dan bagi ibu-ibu yg menghadapi puting melecet/luka/berdarah,insya allah akan mudah sembuh

Satu lg kesannya kulit makin bersih, cerah dan cantik. Vitamin C membantu pembentukan kolagen dengan lebih baik.



OSTEMATRIX
Kelebihan Ostematrix Shaklee ialah ia mengandungi gabungan kalsium karbonat, kalsium sitrat dan kalsium sitrat malet disamping magnesium dan vitamin D yang mana ia membantu membanyakkan susu secara tidak langsung.

Jika anda perasan, ada sesetengah ibu yang apabila melalui menstrual (period) susunya akan merundum…ini disebabkan kekurangan kalsium yang kritikal di saat badan mengeluarkan darah kotor yang perlu disingkirkan.Jika anda mengalami masalah ini pengambilan set ini amat digalakkan



OMEGA GUARD
DHA yang terkandung di dalam Omega Guard Shaklee akan menyingkirkan lemak berlebihan yang tidak diperlukan oleh badan. Jadi ibu menyusu akan kekal langsing dalam tempoh penyusuan, ditambah lagi dengan kebenaran bahawa pembakaran lemak akan menjadi aktif semasa sesi penyusuan dilakukan. Gabungan inilah yang akan menghasilkan badan yang sihat dan langsing kepada ibu menyusu. Ibu-ibu akan menerima 2 pakej kebaikan iaitu badan ramping dan sihat, dapat juga menyusukan bayi .

Bayi yang disusukan oleh ibu yang mengambil Omega Guard Shaklee juga akan mendapat kebaikan bersama, DHA akan membantu bagi mengoptimumkan fungsi otak. Otak anak akan lebih aktif dan hasilnya anak semakin pintar.


Mengikut keputusan kajian yang membandingkan wanita mengandung yang mengambil sehingga 1100mg DHA (serta 800mg EPA) setiap hari dengan wanita mengandung yang mengambil cuma 100mg DHA setiap hari , wanita yang mengambil DHA 1100mg melahirkan anak (kanak-kanak A) yang mempunyai tahap IQ iaitu kebolehan berfikir dan memahami yang lebih tinggi (mendapat markah IQ yang lebih tinggi) sehingga kanak-kanak itu berumur empat tahun berbanding kanak-kanak yang dilahirkan oleh ibu yang hanya mengambil 100mg (kanak-kanak B). Kanak-kanak A juga mempunyai kualiti tidur yang lebih baik, immuniti yang lebih baik serta kurang risiko alergik.












*********************************************************************************

Perlukan maklumat lanjut ?
Mahukan tawaran harga yang istimewa ?
Dapatkan konsultasi tentang produk atau set yang mana yang sesuai untuk anda.
Dapatkan tips cara pengambilan vitamin yang betul dari saya sebagai Shaklee Independent Distributor anda.

Saya ialah Pengedar Sah Shaklee di Puchong Selangor serta kawasan sekitar.
Cash On Delivery (COD) sekitar Puchong, Putrajaya, Cyberjaya dan Shah Alam
Penghantaran ke seluruh Malaysia, Singapura dan Brunei, menggunakan Poslaju, GDEx atau Citylink. 

Sila hubungi saya di
Telefon / sms / whatsapp / wechat / : 0126775214 @ 0193924494
Email : imanfirdaus2014@gmail.com


Semoga mendapat manfaat
-Norbaya Omar-
-SID 1138278-

EBook Percuma Untuk anda
Ebook ini bukan ebook biasa. Ia ebook LUAR BIASA. Ia menceritakan kisah kejayaan seorang ‘Engineer’ yang terpaksa berhenti kerja selepas 6 bulan buat bisnes online.



DOWNLOAD EBOOK

Wednesday

KENALI POSISI MENYUSU




Apabila menyentuh tentang posisi menyusu, keselesaan dan keupayaan bayi melekap dengan betul adalah dua perkara penting yang sering diutamakan.

Empat posisi berikut adalah posisi yang biasa digunakan ketika menyusukan bayi.


MENDUKUNG (Cradle Hold)
Posisi ini biasa digunakan. Anda perlu meletakkan bayi berhadapan dengan perut. Muka dan lututnya pula perlulah rapat ke tubuh anda. Kepalanya perlu menghadap payu dara anda dengan mulut menghala tepat ke puting anda. 


Cara sebegini memberi peluang kepada anda untuk memangku bayi dengan selesa. Untuk keselesaan tambahan, anda digalakkan menggunakan bantal menyusu.Ia serba sedikit dapat mengurangkan rasa lenguh akibat terlalu lama memangku si kecil.


MENDUKUNG BERSILANG (Cross Craddle Hold)
Kaedah ini amat baik bagi bayi yang mengalami masalah penyusuan, menyusukan bayi yang bersaiz kecil, ataupun pramatang. Kedudukan bayi sama seperti ketika bayi berada dalam posisi cradle hold dan pastikan bayi berada sama paras denga payu dara dengan tubuhnya menghadap anda. 

Cara ini membolehkan anda menggunakan tangan dengan lebih efektif dengan memegang bahagian belakang kepala bayi sementara sebelah tangan lagi mengampu payudara.


MENDAKAP (Football Hold)
Bagi para ibu yang bersalin secara caesarean, memiliki bayi bersaiz kecil, payu dara besar, ataupun puting rata, kaedah ini sangat disarankan.
Baringkan bayi di sisi anda dengan kepalanya berada di dalam tapak tangan anda. Manakala bahagian belakangnya akan berada dalam lengan anda. Kepit kakinya dengan menggunakan tangan anda.


BERBARING (Lying Down)
Posisi sebgini amat sesuai diamalkan terutamyanya ketika waktu tidur atau sewaktu anda berehat. Selain itu, ibu yang melahirkan bayi secara caesarean amatlah digalakkan untuk menngunakan kaedah ini. 

Ketika berbaring, pastikan bantal menyokong kepala dan bahagian belakang agar anda selesa. perut bayi yang berada di sisi anda seharusnya menghadap perut anda. Puting anda pula perlu bertentangan dengan mlutnya. Jika dia masih kecil, anda boleh meletakkan gulungan tuala di bahagian belakangnya bagi mengelakkan dia berguling. 



*********************************************************************************

*********************************************************************************

Perlukan maklumat lanjut ?
Mahukan tawaran harga yang istimewa ?
Dapatkan konsultasi tentang produk atau set yang mana yang sesuai untuk anda.
Dapatkan tips cara pengambilan vitamin yang betul dari saya sebagai Shaklee Independent Distributor anda.

Saya ialah Pengedar Sah Shaklee di Puchong Selangor serta kawasan sekitar.
Cash On Delivery (COD) sekitar Puchong, Putrajaya, Cyberjaya dan Shah Alam
Penghantaran ke seluruh Malaysia, Singapura dan Brunei, menggunakan Poslaju, GDEx atau Citylink. 

Sila hubungi saya di
Telefon / sms / whatsapp / wechat / : 0126775214 @ 0193924494
Email : imanfirdaus2014@gmail.com


Semoga mendapat manfaat
-Norbaya Omar-
-SID 1138278-

EBook Percuma Untuk anda
Ebook ini bukan ebook biasa. Ia ebook LUAR BIASA. Ia menceritakan kisah kejayaan seorang ‘Engineer’ yang terpaksa berhenti kerja selepas 6 bulan buat bisnes online.



DOWNLOAD EBOOK

Tuesday

KERAK KEPALA BAYI





Kulit kepala berkerak adalah antara masalah yang biasa dialami oleh kebanyakkan bayi baru lahir.


Kerak kepala ini kelihatan seperti kelemumur. Kerak kepala terjadi disebabkan oleh kelenjar lemak kulit yang aktif. Kelenjar lamak kulit (sebum) keluar dari tempat yang sama dengan keluarnya rambut.



Jika kelenjar lemak sangat aktif, pengeluaran lemak akan banyak dan apabila kering akan menimbulkan lapisan kerak. Kadang kala kerak yang terlalu banyak boleh menutupi kulit kepala bayi.



Walaupun keadaannya kelihatan teruk, kerak kepala tidak menyebabkan bayi merasa gatal atau rasa tidak selesa. Lazimnya masalah ini berlaku pada bayi berusia lapan bulan, bermula semasa dia berusia tiga bulan dan hanya bersifat sementara.






Untuk menghilang kerak kepala, beberapa kaedah boleh anda cuba seperti :
  • Cuci ranmbut bayi anda dengan kerap menggunakan syampu bayi dan kemudian tanggalkan kerak kepala yang ada.
  • Gosokkan minyak bayi atau minyak zaitun ke atas kulit kepala bayi. Biarkan sekejap dan kemudian tanggalkan kepingan kerak kepala perlahan-lahan.
  • Anda juga boleh sapukan minyak kelapa pada kerak kepala tersebut dan biarkan semalaman. Keesokkan harinya cucilah rambut bayi anda dengan air suam sehingga bersih. 







Petua Menghilang Kerak Kepala :

Mula-mula ambil senggenggam kelapa parut dan campurkan dengan tiga ketul garam kasar. Masukkan campuran tadi kedalam kain perca dan ikat kemas. Ramas sehingga keluar santan. Sapukan santan tersebut ke atas kepala bayi dan biarkan seketika.

Cara ini jika diamalkan boleh menghilang kerak kepala dan dalam masa yang sama juga rambut bayi anda boleh jadi lebat dan hitam.





Teknik Mencuci Rambut Bayi
  • Mula-mula basahkan rambut bayi dengan eprlahan-lahan dan pastikan air tidak memasuki telinga bayi.
  • Kemudian syampu rambut bayi syampu khas untuk bayi. Akan tetapi jangan gunakan terlalu banyak syampu kerana akan menyukarkan anda membilasnya.
  • Usap lembut rambut bayi anda agar syampu rata. Ingat, jangan menekan ubun-ubun bayi yang masih lembik.
  • Elakkan juga mata bayi dari terkena syampu.
  • Akhir sekali cuci rambut bayi dengan air bersih sehingga hilang semua syampu dan keringkan tuala. 
*********************************************************************************

*********************************************************************************

Perlukan maklumat lanjut ?
Mahukan tawaran harga yang istimewa ?
Dapatkan konsultasi tentang produk atau set yang mana yang sesuai untuk anda.
Dapatkan tips cara pengambilan vitamin yang betul dari saya sebagai Shaklee Independent Distributor anda.

Saya ialah Pengedar Sah Shaklee di Puchong Selangor serta kawasan sekitar.
Cash On Delivery (COD) sekitar Puchong, Putrajaya, Cyberjaya dan Shah Alam
Penghantaran ke seluruh Malaysia, Singapura dan Brunei, menggunakan Poslaju, GDEx atau Citylink. 

Sila hubungi saya di
Telefon / sms / whatsapp / wechat / : 0126775214 @ 0193924494
Email : imanfirdaus2014@gmail.com


Semoga mendapat manfaat
-Norbaya Omar-
-SID 1138278-

EBook Percuma Untuk anda
Ebook ini bukan ebook biasa. Ia ebook LUAR BIASA. Ia menceritakan kisah kejayaan seorang ‘Engineer’ yang terpaksa berhenti kerja selepas 6 bulan buat bisnes online.



DOWNLOAD EBOOK

PANDUAN PILIH PAM MENYUSU






Sejujurnya membeli pam payu dara bukanlah sesuatu ang wajib untuk menjayakan penyusuan ibu. Walaubagaimanapun, bagi para ibu bekerjaya, pam payu dara merupakan sesuatu yang mungkin dapat membantu.

Kini pilihan pam payu dara terlal banyak di pasaran dan ada kalanya ia menimbulkan kekeliruan di kalangan para ibu.

Jadi pakar laktasi memberi penekanan kepada pemilihan pam yang betul mengikut keperluan ibu.

Untuk ibu bekerjaya yang jadualnya agak ketat, penggunaan pam elektrik adalah disyorkan. Antara ciri lain yang perlu diberi perhatian di dalam pemilihan pam elektrik adalah seperti berikut:



KESELESAAN
Pam elektrik automatik mempunyai ciri kekuatan sedutan, auto cycle atau cycle yang boleh dikawal dimana ia lebih selesa untuk digunakan. Pam sebegini membolehkan anda mengawal sedutan dan cycle menggunakan butang khas mengikut keselesaan sendiri.

Sesetengah pem yang lebih canggih berupaya melakukan fasa ransangan untuk meransang pancutan refleks (let down / milk ejection reflex). Anda boleh menekan atau memutar butang untuk kembali ke mod pemerahan selepas pancutan refleks tercapai.



KEBERKESANAN
Pilih pam elektrik yang menyerupai cara hisapan bayi iaitu sekurang-kurangnya 25 hisapan dalam seminit. Pam yang ebrkesan dapat mengeluarkan susu dengan baik, seterusnya meransang penghasilan susu. Pam yang mempunyai auto cycle terbukti lebih berkesan berbanding pam yang memerlukan anda menekan sebarang punat atau butang untk melepaskan hisapan.

Kekuatan hisapan pam juga penting. Jika terlalu perlahan, ia tidak berkesan. Jika terlalu kuat pula boleh menyakitkan dan menyakitkan payu dara. Jadi cari pam yang mempunyai kekuatan hisapannya menerupai hisapan bayi iaitu sekurang-kurang 200-240 mmHg.

Antara punca kecederaan payu dara adalah disebabkan oleh penyalahgunaan pam. Ramai yang berpendapat bahawa lagi kuat hisapan pam, lebih baik. Ini adalah tidak benar sama sekali.

Oleh itu elakkan dari menggunakan sedutan paling maksima apabila mengepam.




CARA MENGEPAM
Antara pilihan pam elektrik yang sedia ada di pasaran berkemampuan untuk mengepam dengan cara yang berikut :
  • Sebelah sahaja : Pam ini hanya mampu mengepam sebelah payu dara sahaja pada satu-satu masa. Tempoh mengepam juga amat lama dan ransangannya tidak sebaik pam yang boleh mengepam kedua-dua belah serentak. Walau bagaimanapun, pam ini amat sesuai jika anda menggunakannya secara sambilan. (mengepam satu atau dua kali sehari).
  • Kedua-dua belah : Menurut kajian ia terbukti lebih berkesan bagi tujuan meransang penghasilan hormon prolaktin dan penghasilan susu dengan lebih baik. Amat disyorkan kepada ibu bekerjaya yang sibuk dan kesuntukan masa untuk mengepam.



HARGA
Pam payu dara elektrik berkualiti biasanya lebih mahal iaitu dalam lingkungan RM350 hingga RM1500, bergantung kepada jenis dan jenamanya. Harga pam manual berkualiti pula lebih murah iaitu antara RM 250 hingga RM300.

Anggaplah ia sebagai perlaburan jangka masa panjang kerana penyusuan ibu jauh lebih menjimatkan kerana anda tidak perlu membeli susu formula.

Memandangkan pilihan pam yang ada di pasaran agak banyak, anda mungkin keliru atau tidak pasti untuk memilih pam yang sesuai, jadi rujuklah kepada kaunselor atau pakar laktasi untuk maklumat lanjut.

Bagaimanapun anda tetap disarankan untuk mempelajari teknik memerah menggunakan tangan kerana ia sangat berguna di saat-saat kecemasan jika pam tidak dapat berfungsi dengan baik. Kaedah pemerahan tangan diakui efektif dalam meransang pancutan refleks sebelum dan selepas mengepam.





Info Berguna
Hormon Prolaktin banyak dihasilkan pada waktu awal pagi. Oleh itu luangkan sedikit masa untuk mengepan awalaupun waktu itu adalah waktu anda tidur.

*********************************************************************************

*********************************************************************************

Perlukan maklumat lanjut ?
Mahukan tawaran harga yang istimewa ?
Dapatkan konsultasi tentang produk atau set yang mana yang sesuai untuk anda.
Dapatkan tips cara pengambilan vitamin yang betul dari saya sebagai Shaklee Independent Distributor anda.

Saya ialah Pengedar Sah Shaklee di Puchong Selangor serta kawasan sekitar.
Cash On Delivery (COD) sekitar Puchong, Putrajaya, Cyberjaya dan Shah Alam
Penghantaran ke seluruh Malaysia, Singapura dan Brunei, menggunakan Poslaju, GDEx atau Citylink. 

Sila hubungi saya di
Telefon / sms / whatsapp / wechat / : 0126775214 @ 0193924494
Email : imanfirdaus2014@gmail.com


Semoga mendapat manfaat
-Norbaya Omar-
-SID 1138278-

EBook Percuma Untuk anda
Ebook ini bukan ebook biasa. Ia ebook LUAR BIASA. Ia menceritakan kisah kejayaan seorang ‘Engineer’ yang terpaksa berhenti kerja selepas 6 bulan buat bisnes online.



DOWNLOAD EBOOK

Monday

BAYI MEMBERIKAN PETUNJUK





Ramai yang keliru dengan beberapa petunjuk yang diberikan oleh bayi mereka. Adakah itu tanda bayi mahu menyusu, menukar lampin, atau sekadar mahu bermain?

Infant cues adalah cara bayi menyampaikan apa yang diingininya. Komunikasi ini mungkin berlaku secara tanpa lisan (non-verbal) tetapi akan berpanjangan sehingga bayi menangis apabila tidak di pedulikan. Ini bermakna bayi memberikan petunjuk yang dia sudah sedia untuk menyusu.

Ia juga adalah cara bayi memberitahu yang mereka :

  1. Mahukan susu (feeding cues)
  2. Mahu berehat (appraoch cues)
  3. Mahu bermain (withdrawal cues)

BAYI MAHU MENYUSU
Pada kebiasaannya, bayi akan memberikan petunjuk bahawa mereka sudah bersedia untuk menyusu menerusi pergerakan kelopak matanya (sesudah bangun tidur). Dia mungkin mengerdipkan mata dikuti dengan berpusing sambil menggerakkan kaki, tangan dan kepala.



Jika anda tidak mengendahkan petunjuk ini, bayi akan meneruskannya dengan menjilat bibir, memasukkan jari ke dalam mulut, dan menghisap apa sahaja yang berhampiran dengannya.

Bayi akan menjadi lebih aktif apabila dia mula mencari-cari sesuatu, mengangakan mulut, dan menggerakkan badan serta kepalanya seperti dalam keadaan posisi menyusu. 

Bayi juga akan mula "berbunyi" untuk memberitahu,
"Mama, saya mahu menyusu!"

Tanda akhir yang bayi beri apabila permintaannya tidak dipenuhi adalah dengan perubahan muka, bernafas dengan lebih cepat, dan seterusnya menangis!. Tangisan merupakan tanda akhir apabila dia sudah bersedia untuk menyusu tetapi tidak dipedulikan.

APA YANG PERLU DILAKUKAN?
Apabila anda sudah mahir dalam mengenal pasti petunjuk yang dinyatakan, susukan bayi sebelum dia menangis. Ianya sangat penting kerana agak sukar untuk memujuk bayi yang menangis untuk menyusu. Malah, kebanyakkan bayi akan menjadi lebih cerewet. Agak mustahil bagi bayi untuk melekap dengan baik ketika menangis. Selain daripada itu, biarpun bayi berjaya disusukan, proses penyusuan akan menjadi lebih singkat,  kerana dia keletihan akibat menangis dan tertidur.

Keadaan ini akan menyebabkan bayi tidak menyusu dengan baik dan tidak dapat susu yang mencukupi.



Sewaktu bayi menangis, anda perlu menenangkannya terlebih dahulu denagn menggoyangkan tangan sambil mendukung bayi agar dia lebih tenang. Langkah ini penting kerana ia turut membolehkan sistem saraf bayi dilaraskan.

Selepas itu barulah anda boleh cuba menyusukan bayi semula. 


Sementara itu, elakkan bayi dibedung terlalu ketat kerana ini akan menyebabkan bayi terlepas dari memberi petunjuk bahawa dia bersedia untuk menyusu akibat terlalu selesa atau tidur lena. Sebaik-baiknya bedung bayi dengan selimut nipis secara longgar.

Elakkan juga menukar lampin bayi sewaktu bayi menangis kerana ini akan memanjangkan lagi kekecewaannya yang kelaparan.

Perlu diingatkan juga bahawa bayi yang sedang menyusu terus dari ibunya akan memberi petunjuk  bahawa dia ingin berehat sebentar daripada menyusu. Penting untuk anda ketahui agar tidak beranggapan bahawa bayi sudah mendapat susu yang cukup dan mahu berhenti.

Adalah normal bagi bayi menyusu 10-15 kali dan berhenti seketika selama 2-5 saat sebelum mla menyusu semula.


BAYI MAHU BEREHAT SEBENTAR
Ini merupakan petunjuk bahawa bayi mahu berehat sebentar daripada apa yang sedang dilakukan. Dia mungkin mahu berhenti sekejap daripada menyusu, bermain, dan lain-lain.

Kebiasaannya bayi akan melihat keadaan sekeliling terutama apabila ada bunyi yang mengganggu pendengarannya. Kemudian dia akan menolak badannya ke belakang , menendang diikuti dengan menguap, mengerutkan dahi, memuntahkan susu, batuk, tersedak, menangis atau meragam.


Ada ketikanya dia akan tertidur sendiri.

APA YANG PERLU DILAKUKAN?
Berikan masa pada bayi anda untuk berehat. Pujuk bayi untuk menyusu semula apabila dia kelihatan bersedia. Ketika ini, anda boleh mengambil kesempatan dengan bergurau dan mengajaknya berkomunikasi. Senyum dan cium pipinya dan katakan yang dia masih belum habis menyusu. Jika bayi menangis seakan-akan enggan menyusu, ia bukan petanda dia tidak berminat untuk menyusu atau susu ibu kurang. Ada harus bertenang, pelajari dan teliti petunjuk yang bayi anda berikan.


BAYI MAHU BERMAIN
Bayi selalunya akan menoleh ke arah anda sambil tersenyum sambil mengeluarkan bunyi untuk berkomunikasi. Dia juga akan mencari-cari arah suara anda dan bertindak balas dengan orang yang di sekelilingnya. Jika diperhatikan anda akan melihat wajah dan matanya ceria.



Jika petunjuk ini tidak dipeduli, bayi akan menangis kerana dibiarkan keseorangan. 

APA YANG PERLU ANDA LAKUKAN?
Letakkan alat mainan bewarna-warni untuk menarik perhatian bayi supaya dia tidak bosan. Luangkan amsa berkomunikasi dengannya kerana waktu itu bukanlah susu yang dikehendaknya, tetapi perhatian dan masa untuk diluangkan bersama-sama. Ingat, bayi yang baru lahir tidak memerlukan susu semata-mata. Mereka turut memerlukan perhatian, ransangan dan sentuhan dalam hari-hari awal selepas dilahirkan.



Menangis adalah salah satu kemunikasi bagi bayi menyampaikan mesej. Anda jangan khuatir dan panik jika dia menangis. 


Berfikirlah secara positif bahawa tangisan adalah sihat berbanding risaukan bayi tidak cukup susu. Bertenang adalah kunci utama kerana anda tahu apa yang terjadi dan boleh bertindak dengan bijak.



*********************************************************************************

*********************************************************************************

Perlukan maklumat lanjut ?
Mahukan tawaran harga yang istimewa ?
Dapatkan konsultasi tentang produk atau set yang mana yang sesuai untuk anda.
Dapatkan tips cara pengambilan vitamin yang betul dari saya sebagai Shaklee Independent Distributor anda.

Saya ialah Pengedar Sah Shaklee di Puchong Selangor serta kawasan sekitar.
Cash On Delivery (COD) sekitar Puchong, Putrajaya, Cyberjaya dan Shah Alam
Penghantaran ke seluruh Malaysia, Singapura dan Brunei, menggunakan Poslaju, GDEx atau Citylink. 

Sila hubungi saya di
Telefon / sms / whatsapp / wechat / : 0126775214 @ 0193924494
Email : imanfirdaus2014@gmail.com


Semoga mendapat manfaat
-Norbaya Omar-
-SID 1138278-

EBook Percuma Untuk anda
Ebook ini bukan ebook biasa. Ia ebook LUAR BIASA. Ia menceritakan kisah kejayaan seorang ‘Engineer’ yang terpaksa berhenti kerja selepas 6 bulan buat bisnes online.



DOWNLOAD EBOOK

Sunday

PROTEIN

APAKAH ITU PROTEIN?

Protein merupakan kelompok dari makromolekul organik kompleks dimana di dalamnya terkandung hidrogen, karbon, nitrogen, oksigen dan sulfur serta terdiri dari satu atau beberapa rantai asam amino.

Protein adalah salah satu nutrisi yang sangat penting dalam kehidupan harian kita.
  1. Badan kita terdiri daripada sel-sel yang seterusnya membentuk tisu. 
  2. Daripada tisu membentuk organ. 
  3. Daripada organ membentuk sistem. 
  4. Protein merupakan makanan kepada sel. Jika sel mendapat cukup protein ditambah dengan protein yang bagus, sel yang sihat akan mudah terbentuk dan menggantikan sel yang lama & mati.

KEPERLUAN PROTEIN DALAM DIET HARIAN


Berdasarkan piramid makanan, sumber protein perlu dimakan secara sederhana. Protein hakikatnya boleh didapati dalam makanan harian kita seperti ikan, telur, produk tenusu, ayam, daging, kekacang dan banyak lagi. 

Namun protein ini mudah musnah apabila berada dalam suhu masakan yang tinggi. Apabila ini berlaku, tubuh kita akan menyerap saki baki protein yang ada dan selebihnya badan kita menyerap minyak hasil masakan seperti ikan goreng, ayam goreng atau apa jua masakan terutama yang bergoreng.

Badan kita terdiri daripada sel-sel yang seterusnya membentuk tisu. Daripada tisu membntuk organ. Daripada organ membentuk sistem. Protein merupakan makanan kepada sel. Jika sel mendapat cukup protein ditambah dengan protein yang bagus, sel yang sihat akan mudah terbentuk dan menggantikan sel yang lama & mati.


PENTING SANGAT KER PROTEIN NI?
Ya, memang sangat-sangat penting.
  • PERTUMBUHAN
    • Badan kita memerlukan protein untuk berkembang. Ia merupakan bahan asas bagi pembinaan semua sel-sel tubuh manusia.
    • Stuktur asas badan manusia adalah sel. Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang LEMAH & KURANG SIHAT. 
    • Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum – protein diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter.
    • Sel tubuh yang sihat adalah asas kepada tubuh yang sihat.
    • 25% daripada badan kita adalah daripada Protein. Kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein. 
    • Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah protein.
    • Protein berasal dari perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘the first’ dan badan kita terdiri daripada :-
      • 66% Water
      • 25% Protein
      • 8% Fats
      • 1% Combination of Minerals & Vitamins 100%
Dalam erti kata lain, Protein kepada badan manusia adalah sama seperti batu-bata kepada sesebuah bangunan. Cuba tanya diri anda, bolehkah kita membina bangunan yang kukuh jika sumber batu-bata tidak mencukupi?

  • METABOLISME (OTOT)
    • Kita sering bersenam dan melakukan kerja-kerja berat. Melalui bersenam banyak sel-sel otot kita yang mati terutamanya jika kita melakukan senaman yang mencabar kekuatan otot seperti weight training atau bodyweight training (push up, sit up, dan sebagainya).
    • Kita tak menyedari kematian sel-sel ini kerana dalam tubuh badan kita terdapat berjuta-juta sel, mungkin juga lebih daripada tu. Maka kematian sebahagian kecilsel-sel tersebut mungkin kita tidak sedari. 
    • Namun, tanpa diet yang berkualiti (ada protein), sebahagian kecil sel-sel otot yang mati tadi mungkin tidak dapat diganti, dan saban hari sebahagian kecil tadi akan berubah menjadi sebahagian besar.
    • Penurunan berat badan melalui kehilangan otot adalah sesuatu yang malang dan tidak harus dibanggakan, kerana turunnya berat otot bererti turunnya kadar metabolisma ANDA! Otot adalah mesin-mesin yang menggerakkan metabolisma kita, yang membakar lemak-lemak kita. Sila catat fakta ini besar-besar pada dinding bilik anda.

  • METABOLISME (PENCERNAAN)
    • Sekali lagi, protein meningkatkan kadar metabolisma, dan makan lebih banyak protein meningkatkan kadar metabolisma berlipat kali ganda. 
    • Ini kerana badan memerlukan lebih tenaga untuk menguraikan struktur protein yang kompleks kepada komponen-komponen yang lebih ringkas berbanding karbohidrat. 
    • Dalam arena bina badan, high protein diet adalah sesuatu yang normal dikalangan mereka yang ingin menurunkan paras body fat %, namun jangan sesekali salah anggap, mereka bukannya mengamalkan Atkins diet. 
    • Karbohidrat adalah kawan karib bodybuilder, mana mungkin mereka meninggalkan karbohidrat. Apa yang mereka lakukan ialah, merendahkan sedikit pengambilan karbohidrat berbanding biasa, tetapi meningkatkan pula pengambilan protein (bersama sumber alkaline seperti sayur-sayur, kerana protein bersifat acidic).

  • MENSTABILKAN PARAS GULA
    • Memandangkan protein melambatkan sedikit proses pencernaan berbanding jika anda makan karbohidrat semata-mata, maka gabungan protein dan karbohidrat (dengan sedikit lemak) dalam diet adalah perlu. 
    • Protein mencegah paras gula dalam darah daripada naik terlalu cepat, sekaligus menstabilkan regulasi diantara paras gula dan insulin. 
    • Hal ini sangat penting jika anda ingin mengurangkan kebarangkalian proses penukaran glycogen berlebihan kepada lemak dengan pantas.

JOM KITA TENGOK SAMA ADA KITA ADA TANDA-TANDA SEPERTI DI BAWAH :
  • Kulit wajah yang kusam
  • Wajah penuh dengan bekas jerawat yang hitam
  • Kuku mudah pecah
  • Ranbut rosak serta sering gugur
  • Lemah, tidak bermaya, keletihan serta tidak bertenaga
  • Bekas gigitan nyamuk yang akhirnya menjadi kudis dan meninggalkan kesan.
Jika anda mempunyai simptom-simtom seperti di atas, ini menunjukkan bahwa anda sebenarnya kekurangan protein dalam badan.


RISIKO KEKURANGAN PROTEIN
  • Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
  • Kidney disease (penyakit buah pinggang).
  • Liver (penyakit hati)
  • High Cholesterol (kolesterol tinggi)
  • Low blood pressure (tekanan darah rendah)
  • Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
  • Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
  • Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
  • Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
  • Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
  • Poor vision (Penglihatan kurang baik)
  • Irritability (Badan menggeletar)
  • Fatigue (Letih lesu)
  • Weakness (Lemah)
  • Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
  • Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
  • Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)


"Sesungguhnya mencegah itu lebih baik daripada mengubati"

*********************************************************************************
TAHUKAH ANDA?
Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya. Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an. Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.


*********************************************************************************
Perlukan maklumat lanjut ?
Mahukan tawaran harga yang istimewa ?
Dapatkan konsultasi tentang produk atau set yang mana yang sesuai untuk anda.
Dapatkan tips cara pengambilan vitamin yang betul dari saya sebagai Shaklee Independent Distributor anda.

Saya ialah Pengedar Sah Shaklee di Puchong Selangor serta kawasan sekitar.
Cash On Delivery (COD) sekitar Puchong, Putrajaya, Cyberjaya dan Shah Alam
Penghantaran ke seluruh Malaysia, Singapura dan Brunei, menggunakan Poslaju, GDEx atau Citylink. 

Sila hubungi saya di
Telefon / sms / whatsapp / wechat / : 0126775214 @ 0193924494
Email : imanfirdaus2014@gmail.com


Semoga mendapat manfaat
-Norbaya Omar-
-SID 1138278-

EBook Percuma Untuk anda
Ebook ini bukan ebook biasa. Ia ebook LUAR BIASA. Ia menceritakan kisah kejayaan seorang ‘Engineer’ yang terpaksa berhenti kerja selepas 6 bulan buat bisnes online.



DOWNLOAD EBOOK